Sivut

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Talvipakkasia ja lammaskaalikeittoa




Pakkanen paukkuu taas! Viime viikolla mittari kävi jopa -30 asteessa. Lampailla ja kanoilla ei kuitenkaan ole hätää, sillä lämmin kestopehku, kaura, kuiva heinä ja ämpärillä kannettu kädenlämpöinen juomavesi pitävät ne lämpimänä. Ja kyllähän suomenlammas ja maatikaiskana ovat hyvin kylmänkestäviä muutenkin.

Lampolassa pässit Toivo ja Mooses ovat olleet uuhiensa kanssa nyt kahdeksan viikkoa. Mooseksella on ollut viisi uuhta astuttavana ja Toivo neljä. Ensi viikolla on  uuhien ultraääni, niin nähdään, että ovatko kaikki  tulleet tiineeksi. Oikeaan aikaan tehdyssä ultraäänitutkimuksessa on myös mahdollista saada ainakin suuntaa-antavaa tietoa myös sikiöiden määrästä.

Osa uuhista jätettiin syksyllä joutilaaksi ja näistä seitsemästä uuhesta karsin viikonloppuna kolme poistoon. Jäljelle jääneet neljä ajattelin laittaa pässeille maaliskuun puolen välin kieppeillä. Tällä kertaa meillä siis karitsoidaan kahdessa erässä, jos suunnitelmat onnistuvat. Ensimmäinen karitsointiaika osunee huhti-toukokuun vaihteeseen ja toinen elokuun puolivälin kieppeille. Teuraaksi karitsat lähtevät noin puolen vuoden ikäisinä, eli ensimmäinen erä lokakuun loppupuolella ja toinen erä sitten helmi-maalisuussa 2014.

Ensi lauantaina 26.1. tulee myyntiin pieni erä lampaan jauhelihaa ja fileitä. Myös kyytön paisteja ja jauhelihaa on saatavilla. Tiedustelut: Leanna, gsm 044-2594394.

Tässä vinkki pakkaspäivän lämmikkeeksi:

LAMMAS-KAALIKEITTO

n. 500 g kaalia
tilkka öljyä
1-2 sipulia
2-4 valkosipulin kynttä
 
1-2tl suolaa
4-6 maustepippuria
2-3 laakerinlehteä
1 tl rosmariinia
n. 2 l vettä
(paseerattua tomaattia tai tomaattipyreetä)
(1 rkl siirappia)
n. 500 g lampaan jauhelihaa
tuoreita yrttejä
 
Leikkaa kaali  ohuiksi suikaleiksi ja kuullota se kattilassa öljyssä pehmeäksi. Älä ruskista! Lisää joukkoon suikaloidut sipulit sekä kaikki mausteet ja kaada vesi mukaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 30 minuuttia.
Lisää pannulla kevyesti ruskistettu jauheliha kattilaan ja anna keiton kiehua hiljalleen vielä 5-10 minuuttia. Lisää halutessasi siirappia ja paseerattua tomaattia tai tomaattipyreetä makua antamaan. Tarkista maku ja  ripottele pinnalle tuoreita yrttejä, esimerkiksi persiljaa. Tarjoa mehevän ruislimpun kanssa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti